Biografie

_MG_3286Jean van Erp is een Nederlandse topbiljarter, met de bijnaam “Ice-man”, die gespecialiseerd is in driebanden. Hij werd geboren op 20 december 1973 in Heeswijk-Dinther, alwaar hij ook is getogen.

Jean begon zijn carrière in het café van zijn ouders (destijds Café Zaal “Jan van Erp”) in Heeswijk-Dinther. Hij werd geïnspireerd door zijn vader Jan, die vroeger als amateurbiljarter ook zeer behendig was met een keu en biljartbal.

Jean begon op 8-jarige leeftijd bij biljartvereniging O.N.A. (Ontspanning Na Arbeid) in Heeswijk en speelde met libre een moyenne van 1.

Jean speelde aanvankelijk libre-wedstrijden, maar kwam al vrij snel voor de nationale selectietrainingen in aanmerking, waardoor hij uiteindelijk in 1993 als 19-jarige jongen met driebanden op het grote biljart verscheen.

Door een opstart in de 3e divisie werd al na één jaar de overstap gemaakt naar de 1e divisie om vervolgens na enkele jaren de overstap te maken naar de Eredivisie. Ook als individueel biljarter kwam Jean in de hoogste klasse terecht.

In 2006 werd Jean voor het eerst Landskampioen voor Teams in de Eredivisie, waar hij uitkwam voor het team “Gebr. Van Wanrooij”, uiteindelijk volgden daarna nog 6 landstitels, met 3 keer “Van Donge en de Roo” 2008/09, 2009/10, 2010/11, in 2015/16 met Buffalo.nl, en 2 keer met S.I.S. Schoonmaak in 2017/18 en j.l. 2021/22. Ook in België werden nog 5 Landstitels behaald met verschillende teams.

In 2007 wist Jean op het Nederlands kampioenschap driebanden ook als individueel biljarter een prachtige 2e plaats te bereiken, om vervolgens hierna nog 8 keer, eveneens als individueel, een 3e plaats te bereiken op het “NK Masters”.

Ook op Nationaal vlak wist Jean al 3 Grand Prix toernooien te winnen. Hij speelde de afgelopen jaren met diverse wereldtoppers zoals de levende legendes Raymond Ceulemans, Dick Jaspers, Torbjorn Blomdahl, Frederic Caudron, Dani Sanchez en hij wist al deze toppers zelfs al eens te verslaan.

De beste individuele prestatie van Jean was in januari 2015 tijdens de 26e Biljartpoint Masters van 2015 in Kaatsheuvel, waar hij zijn eerste Masters titel wist te behalen,  ofwel het Nederlands Kampioenschap  (klik hier), en die ervoor zorgde dat Jean, naar eigen zeggen: “met grote voorsprong zijn mooiste moment in het biljarten” mocht beleven.

En toch volgde er nog een bijzonder hoogtepunt in Jean zijn biljartcarrière, want op 21 februari 2016 werd zijn laatste droom werkelijkheid. Op deze dag werd hij, samen met de befaamde Dick Jaspers, “Wereldkampioen” (klik hier) tijdens het WK driebanden voor landenteams in Viersen (Duitsland). Deze prachtige overwinning zorgde ervoor dat het winnende tweetal zelfs “Koninklijke” felicitaties in ontvangst kon nemen. Jean en Dick hebben namens Nederland een topprestatie neergezet, waarbij ons buurland België na vier jaar geregeerd te hebben, werd onttroond.

Ondanks dat Jean niets meer te wensen heeft op het gebied van biljarten, hopen we in de toekomst nog veel succesvolle momenten met hem te beleven. De toekomst lacht Jean tegemoet nu hij wederom heeft laten zien dat hij een dominante plek inneemt in de biljartwereld.

Jean woont op dit moment in Heeswijk, is getrouwd en heeft twee dochters en heeft naast zijn biljartcarrière ook nog een fulltime baan bij de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch.