Jean samen met Dick Jaspers Wereldkampioen Landenteams 2016..

Geplaatst op: 24 februari 2016

Magisch WK-goud voor Nederlands tweetal

© Kozoom/Korea
Het winnende Nederlandse tweetal afgelopen weekend (21-02-16) omringd door vrienden in het oranje uitgedost na het behalen van de wereldtitel

VIERSEN – Het goud was voor Nederland, het zilver voor Turkije en de Belgen werden onttroond op het WK voor landenteams in Viersen na een heerschappij van vier jaar. De climax in de Duitse toernooizaal, met zo’n vijfhonderd toeschouwers, onder wie veel in oranje kleuren uitgedoste Nederlanders, tekende zich af op het biljart waar Dick Jaspers en Semih Sayginer streden om de toernooiwinst. De nummer twee van Nederland, Jean van Erp, had in een hoogstaande partij eerst al onverwacht afgerekend met Lütfi Cenet (40-12 in zestien beurten), zodat alle ogen daarna op de wedstrijd tussen de twee wereldsterren waren gericht.

Dick Jaspers had een veel betere start (21-9 in 10), had daarna een kleine terugval, waardoor Sayginer terug kon komen naar 32-25. Het bevrijdende laatste punt van Dick Jaspers (40-26 in 33) deed de zaal ontploffen en bracht Jean van Erp tot tranen toe geroerd. De vuist ging weer omhoog naar de supporters in de zaal, die Nederland tot ongekende hoogte opzweepten.

De 42-jarige Jean van Erp, vorig jaar Nederlandse kampioen, beleefde een nieuw en nog veel groter hoogtepunt in zijn carrière. ,,Ik weet dat een wereldtitel individueel te hoog is gegrepen voor mij. Daar heb ik de klasse net niet voor. Deze wereldtitel is het mooiste wat ik ooit kon bereiken: het was een droom en ik heb het waargemaakt. Meer hoef ik niet te wensen. Het is fantastisch om hier te kunnen winnen en op het hoogste podium te staan van de mooiste biljartzaal van heel de wereld. Het Wilhelmus horen, naast Dick Jaspers te staan en genieten met zo veel geweldige supporters.”

Het Nederlandse succes, na twee keer WK-winst in 1998 en 1999 met Dick Jaspers en Raimond Burgman, komt niet uit de lucht gevallen. Het oranjeteam is ook de huidige Europese titelhouder in de samenstelling met Jaspers en Burgman. Dat mag verbazend heten, omdat Nederland in potentieel van topspelers zeker niet tot de top tien van de wereld behoort.

Dick Jaspers, de exponent van de lichting in zijn land, heeft niettemin de kwaliteit om overal te schitteren, zowel individueel als met zijn teams. ,,Ik prefereer altijd individuele successen, maar goud winnen heeft een magische klank. Daar geef ik alles voor. Ik ben heel gelukkig met deze wereldtitel met mijn land.”

Het Turkse team kwam er in de finale eigenlijk niet aan te pas. Dat was bizar na de fantastische halve finale tegen de Belgen, waarin Semih Sayginer en Lütfi Cenet kennelijk alles hadden gegeven met moyennes van Sayginer (3.636) en Cenet (2.500). Daar stak de prestatie in de finale schril tegen af met voor Sayginer 0.812 en voor Cenet 0.750.

Nederland was op vrijdag gestart in de poule met overwinningen op Noorwegen en Egypte. Zaterdagmiddag werd Duitsland in de kwartfinale opzij gezet in de Scotch Double(verlenging). Dick speelde een prachtige wedstrijd en liet Martin Horn kansloos, 40-16 in 13 beurten, Jean daartegen kwam maar niet in zijn spel en speelde zijn slechtste wedstrijd tegen Stefan Galla, 32-40 in 35 beurten, dit betekende een verlenging ofwel de Scotch Double. Deze werd overtuigend gewonnen door Nederland met 15-8. Halve finale was een feit

Halve finale tegen Oostenrijk was Dick wederom superieur en liet Armin Kahofer dan ook kansloos, Dick was in 10 beurten al naar de 40 gesneld, een partijgemiddelde van maar liefst van 4.000. Jean daartegen speelde een zenuwslopende wedstrijd tegen Andreas Efler die na 38 beurten nipt werd gewonnen met 40-37.

Op de Duitse televisie zender WDR werd er een mooie reportage over het WK gemaakt van ruim 22 minuten, klik hier en mis dit niet.

Uitslagen: Poulewedstrijden

Nederland – Noorwegen 4-0

 1. Dick Jaspers – Lars-Harald Riiber: 40-8 (22 brt.)
 2. Jean van Erp – Gazi Ozcan: 40-12 (28 brt.)

 

Nederland – Egypte 4-0

 1. Dick Jaspers – Sameh Sidhom: 40-27 (20 brt.)
 2. Jean van Erp – Riad Nady: 40-16 (18 brt.)

 

Kwartfinale: Nederland – Duitsland: 2-2 (Nederland wint na verlenging)

 1. Dick Jaspers – Martin Horn: 40-16 (13 brt.)
 2. Jean van Erp – Stefan Galla: 32-40 (35 brt.)
 3. *Scotch Double: Jaspers/van Erp – Horn/Galla: 15-8

 

Halve Finale: Nederland – Oostenrijk: 4-0

 1. Dick Jaspers – Armin Kahofer: 40-20 (10 brt.)
 2. Jean van Erp – Andreas Efler: 40-37 (38 brt.)

 

Finale: Nederland- Turkije A: 4-0

 1. Dick Jaspers – Semih Sayginer: 40-26 (33 brt.)
 2. Jean van Erp – Lutfi Cenet: 40-12 (16 brt.)

 

 

Foto´s